Geschiedenis van pannenkoeken

Pannenkoeken worden al heel erg lang gegeten. Het lijkt erop dat het recept uit China komt. Het oude recept werd in de 12de eeuw meegenomen naar Europa door de kruisvaarders. Het belangrijkste ingrediŽnt was toen boekweit. Het waren toen eigenlijk nog iets meer koeken dan de flensachtige vorm die het nu heeft.
Pas tijdens de middeleeuwen begon deze koek meer te lijken op de variant die we nu in deze moderne tijd kennen. Ook de ingrediŽnten veranderen steeds zoals er gebruik gemaakt is van boekweit, maÔs meel, en aardappelen. Het bakken gebeurde meestal op stenen en in ovens.

Variaties

Door de lange geschiedenis zijn er ook heel veel verschillende vormen en smaken van de pannenkoek ontstaan.
In Engeland en ook Frankrijk heet hij bijvoorbeeld crÍpe. Op de crÍpe komt dan vaak limoensap of siroop.
De Amerikanen noemen hem Flapjack die dan vaak in kleine stukjes wordt geserveerd.
In Duitsland heet hij Pfannkuchen waarbij deze vaak ook in reepjes wordt gesneden en in of bij de soep wordt gegeten.
De Schotten noemen het Ulster.
Okonomiyaki noemen ze ze in Japan.
In AustraliŽ is de pannenkoek een dessert en in Amerika vaak als ontbijt. Terwijl het bij ons een hoofdgerecht is.
In Denemarken en Noorwegen wordt de pannenkoek vaak gegeten met slagroom en een fruit jam.
En in Zweden hebben ze ook gefrituurde soorten.



Hollandse pannenkoeken

De lekkerste pannenkoeken zijn natuurlijk toch wel de Nederlandse. Hoe dat komt dat weten we niet maar het kan aan de ingrediŽnten liggen die ze zo overheerlijk maken of de manier waarop ze gebakken worden. Maar het kan ook liggen aan de simpele toppings die meestal gebruikt worden: schenkstroop en poedersuiker.

pannekoeckebackerij.jpg

De Pannekoeckebackerij

Dit schilderij uit 1560 laat de pannekoeckebackerij zien die geschilderd is door Pieter Aertsen. Een mooi schilderij, dat in gewoon hedendaags Nederlands de pannenkoekenbakkerij heet, komt uit de collectie van museum Boijmans. Je kan het zien op de website collectie.boijmans.nl maar ook echt in het museum.

 

Polles Pannenkoekenboek
Met Polles Pannenkoekenboek maak je nu net zo'n lekkere pannenkoeken als Polle, het ondeugende vriendje van Pardoes de Tovernar en prinses Pardijn. Onmisbaar voor kinderen die van sprookjes houden en pannenkoeken.


Meer tips



Menu










Anders