Pannenkoek benodigdheden

Wat heb je in de keuken nodig om pannenkoeken te kunnen bakken. Het gaat op deze pagina niet om de ingrediŽnten van het beslag maar om de items die je daarbuiten allemaal nodig hebt.
De verschillende items zijn niet altijd precies nodig zoals hier omschreven. Er zijn soms ook alternatieven en zoveel mogelijk worden die er meteen bijgenoemd.
Niet genoemd worden verder op deze pagina: de warmtebron, de borden om de pannenkoeken op te doen, eventueel bestek om te eten, de afwasborstel enzovoort.

Weegschaal / litermaat

Er hoeft niet veel afgewogen te worden voor pannenkoeken maar als je het bloem uit een groot pak haalt moet je toch het gewicht weten. En melk moet je ook afmeten in een litermaat. Voor beide geld dat het niet al te ingewikkeld hoeft. De weegschaal hoeft ook niet perse elektrisch op de gram nauwkeurig te zijn. Een grammetje bloem meer of minder maakt voor de pannenkoeken niet heel veel uit.

Beslagkom

Eigenlijk gewoon een grote, vaak kunststof, kom die gevuld wordt met al de ingrediŽnten. Daarna worden deze gemixt in deze kom en als laatste wordt alles eruit gehaald als de pannenkoeken gebakken worden.Mixer

Een mixer om alle ingrediŽnten makkelijk door elkaar te mixen. Vooral omdat het meestal even duurt voor alles goed door elkaar zit en het geheel zonder klonten tot een glad mengsel is gekomen. Heb je geen mixer dan kun je ook met een garde alles met de hand door elkaar mixen. Goed voor je armspieren.

Soeplepel

Met een soeplepel die altijd wel in de la te vinden is kun je het pannenkoekenbeslag makkelijk in de koekenpan scheppen. Afhankelijk van de grootte van de pan en de soeplepel heb je al snel door of hij helemaal vol moet of dat hij iets minder vol moet. Als je steeds hetzelfde doet zullen alle pannenkoeken ongeveer even groot en dik worden.

Koekenpan

De koekenpan voor het bakken is wel ťťn van de belangrijkste dingen. Het beste is als de rand laag is en de bodem een antiaanbaklaag heeft. Ook een gladde bodem is heel erg prettig. Zitten er kleine putjes in de bodem is het lastiger om de pannenkoeken om te draaien als ze niet helemaal los komen.
Een lage rand is met name makkelijk om de pannenkoek om te draaien. Je moet er met de spatel wel makkelijk onder kunnen komen. Maar heb je een pan met een hogere rand dan zal het daar ook wel mee moeten lukken.
Hier vind je trouwens vast een goede Pannenkoekenpan om lekkere pannenkoeken te maken.

Spatel

Om de pannenkoek om te draaien is een spatel erg handig. Ook om de randen, en de rest, soms van de pan los te krijgen als hij een beetje vast zit. Meestal zal de spatel van kunststof zijn. Een metalen spatel is vaak onhandig omdat deze de antiaanbaklaag makkelijker zou kunnen beschadigen. Een beetje groter blad is handig om de pannenkoek makkelijk te kunnen optillen voor het omdraaien.
Ook zijn er mensen die de pannenkoek omdraaien door hem met een zwaai van de koekenpan in de lucht te gooien. Het staat leuk en soms lukt het ook wel. Kijk uit met goedkope koekenpannen omdat deze een los aangemaakte steel hebben die wel eens zou kunnen bezwijken bij het wild gooien met een pannenkoek.

 

Meer tips


Menu

Anders