lekkerpannenkoeken.jpg

Pannenkoekenrecepten

Een pannenkoek wordt meestal gemaakt van bloem met ei en melk en misschien een snufje zout. Dit mengsel wordt dan in een koekenpan gebakken met wat boter of olie. Ziehier de heel korte omschrijving van een pannenkoek.
We laten op deze pagina een aantal pannenkoek recepten zien. Waar we mee beginnen is het meest basis pannenkoekenrecept dat er is.

Basis pannenkoekenrecept

Wat heb je nodig:
250 gram bloem
2 Grote eieren
Snufje zout
500 ml Melk
Boter om te bakken.

Dit is voor ongeveer 10 pannenkoeken, maar dit hangt ook van de grote van de pan af en hoe dik je de pannenkoeken maakt. Zelf zijn we gek op dunne pannenkoeken, maar anderen hebben liever een wat dikkere.
Doe de bloem en het zout in een grote kom. Sla de beide eieren stuk en doe de inhoud ook in de kom bij de rest. Giet dan de melk erbij en mix het geheel met een mixer goed door zodat alle eventueel ontstane klontjes eruit gehaald worden.
Het pannenkoekenbeslag moet goed vloeibaar zijn zodat het makkelijk in de koekenpan gegoten kan worden. Is het niet vloeibaar genoeg kun je altijd nog iets extra melk toevoegen.
Zet de Pannenkoekenpan op redelijk hoog vuur en laat hem goed heet worden. Neem dan een klein klontje boter en laat dat smelten in de pan. Neem met een soeplepel wat pannenkoekenbeslag en giet dat in het midden van de koekenpan. Draai dan de koekenpan wat rond en op en neer zodat het beslag over de hele bodem verdeeld wordt.
Als de bovenkant van de pannenkoek droog is dan is het tijd om de pannenkoek om te draaien. De onderkant zou dan lichtbruin moeten zijn. Met een spatel kun je de pannenkoek omdraaien en dan nog even de andere kant lichtbruin laten worden. Deze kant gaat sneller dan de eerste kant.
Als de pannenkoek klaar is dan laat je hem op een bord glijden en begin je met de volgende pannenkoek. Zo ga je verder tot al het pannenkoekenbeslag op is.

Tip: In plaats van boter kun je ook steeds de pan invetten met lijfolie. Is misschien nog wel iets gezonder.

Voor meer recepten kun je ook kijken op de pagina Pannenkoekenboeken waar de beste pannenkoekenboeken met recepten te vinden zijn. Wil je de kinderen eens verrassen met iets heel anders moet je deze boeken eens bekijken.



Spekpannenkoeken

Eén variant van pannenkoeken is die met spek erin. Het recept blijft eigenlijk hetzelfde alleen komt er nu nog spek bij. Hiervoor kies je 100 gram plakjes ontbijtspek. Bij het bakken leg je nu twee of drie plakjes ontbijtspek in de koekenpan en je laat het beslag over de plakjes lopen. En bakt dan verder zoals normaal.
Soms kunnen de plakjes wel eens op andere plaatsen komen op het moment dat het beslag gegoten wordt in de pan. Een oplossing is om dan eerst het beslag in de pan te doen en dan de plakjes op het beslag leggen en er iets indrukken. De spek komt dan niet zo "in" het beslag te liggen als met de eerste methode maar lekker wordt het wel!

Beslag aanvullen

Een vrij simpele manier om een heel andere pannenkoek te maken is door het beslag aan te vullen met iets anders. De spekpannenkoeken hierboven hebben bijvoorbeeld echte stukken spek in de pannenkoek. En op andere plaatsen zit dan niets. Als je nu stukjes van het spek maakt en het door het beslag heen roert dan kun je gewoon de pannenkoeken bakken en zullen er overal kleine stukjes spek in de pannenkoek zitten. Nadeel is dat alle pannenkoeken van het beslag hetzelfde worden. Anders kun je nog afwisselen met gewone, spek en appel pannenkoeken. Om maar een voorbeeld te noemen.
Wat kun je allemaal door het beslag doen. Niet alles gelijktijdig maar per keer!
Spekjes.
Appel (raspen of schijfjes).
Geraspte kaas.
Kopje koffie.
Rozijnen.
Ham.
Vanille suiker.
Gepureerde banaan (ipv eieren).
Bier (dan wel minder melk).
Een beetje kaneel
Cacao
Sinaasappelschil of sinaasappellikeur
Eigenlijk kan er heel veel. Zelf nog tips? Geef ze door via de Contact pagina.

Nog wat ideeën

Hier nog een paar kleine recept ideeën voor pannenkoeken.
Maak een chocoladepannenkoek door een chocoladereep te raspen en over het beslag in de pan te strooien.
Een pizzapannenkoek door de pannenkoek met tomatensalsa te bestrijken en te beleggen met bijvoorbeeld kaas, salami, ansjovis, tonijn of wat je lekker vindt. Dan een paar minuten in een voorverwarmde oven totdat de kaas gesmolten is.
De beroemde bananenpannenkoek waarbij je dunne plakken banaan in de lengte of dwars gesneden voor of na het gieten van het beslag in de pan mee laat bakken.

En speciaal voor kinderen die van sprookjes houden kunnen we het receptenboek Polles Pannenkoekenboek aanbevelen.

Kant en klaar pannenkoeken

Er zijn in de supermarkten ook pakken kant-en-klaar pannenkoekenmix te krijgen. Hier hoef je dan alleen nog wat melk, of zelfs alleen wat water aan toe te voegen.
Je leest de aanwijzing op de verpakking waar staat hoeveel je van alles moet nemen, mixed het geheel en bakt de pannenkoeken. En de smaak zal waarschijnlijk echt niet tegenvallen al kunnen ze op tegen de echt zelf gebakken pannenkoek met eigen beslag.

Nog simpeler zijn de voorgebakken en vacuümverpakte pannenkoeken. Deze kun je uit de verpakking halen en in de magnetron of koekenpan opwarmen. Echt wel een andere smaak dan zelfgebakken maar ook hier zitten best lekkere tussen.
Maar zelf bakken is toch lekkerder en lukt het niet met een pan probeer dan eens een Pannenkoekmaker

 

Pannenkoekenpan
Een koekenpan die geschikt is voor pannenkoeken is natuurlijk wel handig om te gebruiken. Je moet een pan hebben die goed warm blijft als het beslag erin gegooid wordt en liever een lagere rand om de pannenkoek makkelijk te kunnen draaien.


Pannenkoekmaker
Snel en makkelijk pannenkoeken maken kan met deze pannenkoekmaker. Je hebt heerlijke pannenkoeken in enkele seconden. Snelle en optimale opwarming (1000 W). Bakplaat met antiaanbaklaag en diameter bakplaat is 29 cm


Polles Pannenkoekenboek
Met Polles Pannenkoekenboek maak je nu net zo'n lekkere pannenkoeken als Polle, het ondeugende vriendje van Pardoes de Tovernar en prinses Pardijn. Onmisbaar voor kinderen die van sprookjes houden en pannenkoeken.


Meer tips


Menu

















Anders